Tulevaisuuden Talo 2020

Julkaistu: Uutiset | 0

Talo2020 on pääkaupunkiseudulle rakenteilla oleva talohanke, jossa rakennuttajaperhe pyrkii jo nyt täyttämään EU:n vuodelle 2020 asettamat energiavaatimukset. Perheen tavoitteena on rakentaa vähintään nollaenergiatasoinen koti, jossa yhdistyy terveellinen sisäilma,  energiatehokkuus, helppo asuminen sekä rakennuksen pitkä elinkaari.

Talo 2020|Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia
Talo2020


Taloon tullaan asentamaan hyvin monipuolinen mittausanturointi. Mittaamisen avulla pyritään osoittamaan mikä energiatehokkuuden toteuttamisessa on helppoa, mikä vaikeaa ja mikä mahdollisesti jää utopiaksi.

Talo 2020:en taustalla on rakennuttajaperheen kokema hometalokokemus. 80-luvulla rakennetussa tiilitalossa oli käytetty tuon ajan tyypillisiä materiaaleja ja ratkaisuja, joista osa on nykykäsityksen mukaan riskirakenteita. Ajan saatossa talo sairastui pihan salaojaverkoston toiminnan heikkenemisestä, mikrobien pesiytymisestä kostuneeseen piilosokkeliin ja korvausilman hallitsemattomasta vuotamisesta talon sisäilmaan.
 
Talo 2020:n energiaratkaisuissa on painotettu kokonaisvaltaisuutta. Rakennuksen energiatehokkuus – sekä kylminä että lämpiminä vuodenaikoina – on otettu huomioon arkkitehtuurista lähtien. Myös runkorakenteisiin, rakennusmateriaaleihin ja kapilaarikatkoihin on panostettu suunnitteluvaiheesta alkaen.

Energiaa Talo2020:een tuotetaan maalämpöpumpun (120 metrinen kaivo), saunan ja takan savukaasujen LTO:n sekä ilmanvaihdon LTO:n avulla. Uusiutuvan energian tuotantoa tukee myös 15m2 aurinkosähköjärjestelmä sekä 6m2 aurinkolämpökeräimet. Järjestelmän sydän on hybridivaraaja, joka on kytketty vesikiertoiseen lattialämmitykseen.

Talon energiaälykkyys ja sisäilman laadun ennakoiva seuranta perustuu Internet of Things – ajatteluun, jossa talon mittasensoridata lähetetään reaaliaikaisesti internetissä sijaitseville pilvipalveluille. Talon omaa mittausdataa rikastetaan ulkopuolisella informaatiolla, mm. sääennusteella. Tuloksena saadaan optimaaliset ohjaukset talon energiakulutuksen kannalta, sekä yhteenvetoja ja hälytyksiä talon asukkaille.   

Talon hybridilämmitys toimii myös täysin itsenäisesti tilanteessa jossa internetin kautta tuotettavat ’äly-palvelut’ eivät jonain ajanhetkenä olisikaan käytettävissä. Talon on tarkoitus valmistua keväällä 2015.

 

Tutustu lisää mielenkiintoiseen hankkeeseen Talo2020

 

 

Vastaa