Maapiiri ilmanvaihdossa

Julkaistu: Uutiset | 0

Maapiiriksi kutsutaan pihalle tai pellolle noin metrin syvyyteen asennettua putkiverkostoa. Putket asennetaan yleensä vaakatasoon pehmeän maan alueelle, jolloin putkiston pituus on yleensä noin 150 – 200 metriä. Vastaavasti ilma voidaan esilämmittää tai – jäähdyttää lämpökaivon avulla, joka on porattu 100- 250 metrin syvyyteen. Lämmönsiirto-ominaisuuksiltaan parasta maata on kostea savimaa kuivan hiekkamaan ollessa heikoin.

Maapiiri ilmanvaihdon tuloilman esilämmityksessä|Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia

Kun rakennuksessa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, tuloilmaa voidaan maapiirin avulla esilämmittää lämmityskaudella tai vastaavasti viilentää kesähelteillä, vaikuttaen näin rakennuksen energiatehokkuuteen. Kovilla pakkasilla tuloilman esilämmityksen avulla voidaan myös estää lämmöntalteenottolaitteiston pysähtyminen jäätymisen eston vuoksi. Tuloilman esilämmitys maapiirin avulla on yleisesti ottaen edullisempaa verrattuna sähköenergialla toteutettuun vaihtoehtoon, koska maassa oleva lämpö on ns. ilmaisenergiaa.

Maapiirin voi asentaa uudisrakennuksen tai korjausrakentamisen yhteyteen. Esimerkiksi piharemontin yhteydessä voi harkita maapiirin asentamista, kun maa on jo valmiiksi avattu. Jos pihalla ei ole pinta-alaa tarpeeksi vaakatasoisen putkiston asentamiseksi, kannattaa silloin vaihtoehdoksi harkita lämpökaivoja.

Lue lisää maapiiristä Oulun rakennusvalvonnan teknisestä kortista

Vastaa