Pellettilämmitys

Julkaistu: Uutiset | 0

Pelletit ovat sylinterimäisiä, noin 1 – 4 cm pituisia ”kapseleita”, jotka on puristettu kasaan kovan paineen alla. Raaka-aineena pelleteissä käytetään yleensä puuteollisuuden sivutuotteita, kuten sahanpurua. Pellettejä poltettaessa tuotetaan uusiutuvaa energiaa, ja hiukkaspäästöjä syntyy vähemmän kuin puupoltossa.

 

Pellettilämmitys|Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia

Pellettejä voidaan hyödyntää pellettitakassa lämmön tuottamiseksi. Pellettitakka voi olla ilmakiertoinen lämmittäen huoneilmaa, tai vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään ja käyttöveden lämmittämiseen sopiva vesikiertoinen ratkaisu. Tyypillisesti pellettitakasta löytyvät ainakin seuraavat osat:

-          Pellettipoltin

-          Lämmityskattila

-          Pellettisäiliö

-          Tulipesä ja tuhkalaatikko

-          Lämmönvaihdin

-          Muut osat (esim. piippu, pumput, paisuntasäiliö, ruuvi/imukuljetin jne.)

Pelletit ovat energiatiheitä ja tasalaatuisia tuotteita, jotka eivät pölyä ja ovat helposti varastoitavissa. Pellettitakkaan on lisätty yleensä automaattinen pellettisyöttö, sekä tarvittavat säätöratkaisut laitteiston ohjaamiseksi. Niinpä pellettitakkaa on vaivaton käyttää ja huoltaa, kunhan muistaa tyhjentää tuhkalaatikon ja täyttää pellettisäiliön säännöllisin välein. Pellettilämmitys voi toimia rakennuksen päälämmitysratkaisuna tai lisälämmönlähteenä.

 

Pellettitakkojen lämmöntuottoteho vaihtelee yleensä 2- 20 kW:n välillä ja hinta 3000 – 6000 euron tietämissä. Pellettitakkaa kannattaa harkita varsinkin öljylämmitteisen laitteiston korvaajaksi. Korjausrakentamisessa sähkölämmitteisen talon yhteyteen investointikustannuksia voi tulla enemmän, kun lämmönjakotapaa voidaan joutua muuttamaan. Myös pellettivaraston ja kattilan hankkiminen nostaa investointikustannuksia. Pelletit tuovat säästöä polttoainekustannuksissa sähköön ja öljyyn verrattuna. Onnistuneissa ratkaisuissa takaisinmaksuaika on noin 3 – 5 vuotta.

Vastaa